F

L'espai i el temps

    Una expressió que és correcta, segons els diccionaris, però que ens desconcerta, és: "un espai de temps". Quan estudies Filosofia, trobes que l'espai i el temps són dos conceptes que corresponen a dues coses que no existeixen. Diu que són "entes rationis cum fundamento in re". (éssers de la raó, conceptes, que s'han creat fonamentant-nos en les coses existents), No existeixen però són dues coses diferents. Com és que podem dir un "espai de temps"? Sembla contradictori. És com si diguessis una "fusta feta de ferro".

    Quan estudies Física, et trobes que la longitud (espai en una sola dimensió) i el temps són dues magnituds primitives que no es poden definir. Pots explicar-ho amb sinònims per ajudar a entendre't-hi, com ara: distància, separació, durada,... però definir-les, no. En la Física ningú no es preocupa de si existeixen o no, però sí que són dues coses ben diferents. Són magnituds diferents que es mesuren amb unitats diferents.

    Quan estudies Llengua et diran que un espai de temps vol dir "un cert temps". Aquí ningú no es recorda de la Filosofia ni de la Física. Només d'allò que diu el diccionari.

    Sort que podem dir: "un cert temps", "una estona", "una mica" ("M'hi he quedat una mica") i si poguéssim, diríem "una estoneta", però ens costa molt de dir "un espai de temps".
    Seria massa pedant dir "un lapse de temps"? Jo diria que sí.


Aquí podeu llegir un comentari sobre "lapsus" i "lapse".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El teu comentari es publicarà quan haurà estat revisat.