F

Coent i picant

   Són dos adjectius que es fan servir molt parlant de coses de menjar.
   "Coent" vol dir que fa la sensació que crema, que cou (del verb coure). Es feia sevir quan parlàvem de les cebes i els alls i també d'una ferida, com ara un pelat al genoll, quan es desinfectava amb esperit de vi (ara tothom en diu alcohol).  DIEC.
   "Picant" ho eren les botifarres que duien pebre. Botifarra picant. O l'"aigua picant" que ara ja se'n diu "aigua amb gas". Sort que encara podem dir "la font picant" i no cal dir "la font amb gas".  DIEC.


   Mirem l'Alcover-Moll    
   Si tens picor al cap, te'l grates, és a dir, te'l rasques amb les ungles. Quan una ferida s'està curant, a vegades fa picor. per això les mares quan curaven amb esperit de vi una pelada al genoll i et queixaves que et coïa, deien "Quan cou cura i quan pica madura".
   Si una cosa que pica diem que fa picor, una cosa que cou direm que fa coïssor.

Cliqueu   Article relacionat: 'Rascar i gratar'.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El teu comentari es publicarà quan haurà estat revisat.