F

Anar a fer

Aquesta expressió tan sols és correcta quan volem indicar que ens movem d'un lloc a un altre per anar a fer-hi alguna cosa. Així, si diem: "Ara vaig a llegir el diari", seria incorrecte si ja estem asseguts amb el diari a les mans però és correcte si quan ho diem ens trobem, per exemple, a la cuina i hem d'anar a la sala d'estar.    DIEC

En el primer cas, si ja teníem el diari a les mans, ho havíem d'haver dit sense el verb "anar" i, a més, en futur. Calia dir: "Ara llegiré el diari".
    "Anar a fer alguna cosa" és una expressió que es fa servir molt en castellà per indicar una cosa que es farà llavors mateix, en un futur immediat, però, en català, aquesta expressió suposaria un desplaçament. En català, en aquests casos, cal fer servir sempre el futur.

    En els programes de cuina de la TVC, és un error que es fa repetidament. Cada cosa que volen fer no la "faran" sinó que la "van a fer". No diuen p. e. "Ara fregirem els alls" sinó "Ara anem a fregir els alls" tot i tenir allà mateix, al davant, tan la paella com els alls. En català, tal com hem explicat, cal dir-ho en futur.
    En castellà diuen molt sovint "Vamos a ver". A les tertúlies ho solen dir quan hom vol enraonar. Com si digués: "Ara em toca a mi". En català literal seria "Anem a veure", frase que no s'hauria de dir mai. Si de cas diem: "Vejam" o "veiam". Aquestes formes, és clar, no són al diccionari. És l'imperatiu "vegem" del verb "veure" que s'ha adulterat? 

De manera semblant, "anar a + infinitiu" moltes vegades és incorrecte. Amb el verb en present, per expressar una acció imminent o de futur (sempre que no hi hagi desplaçament físic), tal com hem dit. Exemple:
Ara anem a passar la connexió és Ara  passarem la connexió.
Però també en aquests exemples: 
Qui m'anava a dir que acabaria així! és Qui m'havia de dir que acabaria així!
Com va a tenir 50 anys, tan jove que se'l veu? és Com vols que tingui 50 anys, tan jove que se'l veu.
 
La construcció "anar a + infinitiu" ha esdevingut una de típica del "catanyol" (Mireu EL CATANYOL)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El teu comentari es publicarà quan haurà estat revisat.